Czas na alkaliczny detoks! TOP 10 odkwaszających produktów idealnych na diecie zasadowej, a także w na co dzień!

Anna Rokicka-Żuk
Anna Rokicka-Żuk
Nadmierne zakwaszenie organizmu to stan, który z czasem uruchamia rozwój chorób. Sprzyja mu nie tylko dieta złożona z przemysłowych produktów, ale też stres i niezdrowe nawyki, a nawet intensywna aktywność fizyczna i odchudzanie! Gdy organizm nie radzi sobie ze zobojętnianiem zbyt dużej ilości kwasów, pojawia się spadek energii i codzienne dolegliwości o trudnej do zdiagnozowania przyczynie. Cierpi na tym nie tylko samopoczucie, ale też ogólny wygląd! By przeciwdziałać tym negatywnym zjawiskom, warto zadbać o bardziej zasadową dietę. Polecane w niej produkty powinny być też spożywane w ramach wiosennej kuracji detoks. Sprawdź 10 najlepszych produktów o działaniu zasadotwórczym, a więc odkwaszających organizm, które są przy okazji pyszne i zdrowe! Zobacz kolejne slajdy, przesuwając zdjęcia w prawo, naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE. marctran/123RF
Chcesz znać skuteczny sposób na brak energii, problemy z trawieniem, zaburzenia koncentracji, gorszy wygląd skóry, obrzęki czy obniżoną odporność? To kuracja alkalizująca! Gdy objawy te występują razem, zwykle są wynikiem nadmiernego zakwaszenia organizmu, o które obecnie wcale nie trudno. Można jednak mu przeciwdziałać. Sprawdź najbardziej zasadotwórcze produkty polecane nie tylko w menu alkalicznym czy każdej diecie detoks!

Czym jest równowaga kwasowo-zasadowa w organizmie?

Równowaga kwasowo-zasadowa to utrzymanie odpowiedniego pH płynów ustrojowych, które zapewnia optymalny przebieg zachodzących w nich przemian biochemicznych. Polega na tym, że w roztworach wodnych utrzymywany są takie proporcje jonów dodatnich i ujemnych, by pH płynu mieściło się w odpowiednim zakresie. Na przykład przypadku krwi prawidłowe pH jest lekko zasadowe i wynosi 7,38-7,44.

Dla przypomnienia: pH, inaczej potencjał wodoru, to wskaźnik odczynu roztworu wodnego, przy czym pH 7 oznacza odczyn neutralny, pH 14 to odczyn maksymalnie zasadowy, a pH 7 – maksymalne kwaśny.

W utrzymywaniu równowagi kwasowo-zasadowej udział bierze dwutlenek węgla (CO2), który stale powstaje w organizmie i w sposób ciągły jest z niego wydalany, jak również jony wodoru (H+, czyli właśnie te, o których ilości mówi wartość pH).

Regulacji pH służą temu tzw. układy buforowe, dostosowywanie ilości wydalanego przez płuca CO2 oraz jego produkcji (regulacja oddechowa), a także przemiany i wydalanie nielotnych jonów wodorowych z moczem (regulacja metaboliczna). Należą do nich kwas mlekowy, wolne kwasy tłuszczowe, ketokwasy, kwas solny (jony H+), siarkowy i fosforowy.

W celu oceny równowagi kwasowo-zasadowej w organizmie stosuje się jednocześnie badania takie jak:

  • pH krwi,
  • stężenia jonów HCO3- we krwi,
  • pCO2, czyli ciśnienie parcjalne dwutlenku węgla (ilość CO2 rozpuszczonego we krwi),
  • pO2 czyli ciśnienie parcjalne tlenu – u osób z zaburzeniami oddechowymi.

Sprawdź, jakie produkty w największym stopniu pomagają przywrócić równowagę kwasowo-zasadową!

Produkty zasadotwórcze i kwasotwórcze

Zaburzenia równowagi kwasowo-zasadowej w organizmie sprzyjają złemu samopoczuciu, powstawaniu uciążliwych dolegliwości oraz rozwojowi osteopenii i chorób na tle zapalnym, m.in. metabolicznych czy nowotworowych.

Do nieprawidłowości może dojść nie tylko w chorobach oddechowych przebiegających z zaburzeniem funkcji płuc oraz nerek. Oprócz pierwotnych przyczyn problemów są też przyczyny wtórne, do których obok nieprawidłowego metabolizmu (np. glukozy u chorych na cukrzycę) może dojść w przypadku niekontrolowanego dostarczania do organizmu kwasów.

Źródłem kwasów powstających w organizmie jest żywność białkowa, która jest bogata w kwasotwórcze pierwiastki takie jak siarka, azot i potas, a ponadto wysokoprzetworzone produkty przemysłowe.

Najwięcej pierwiastków zasadotwórczych (alkalizujących), do których należą min. wapń, magnez i potas, dostarcza natomiast nieprzetworzona żywność roślinna, zwłaszcza warzywa i owoce, a także otrzymywane z nich naturalne soki. Działanie tych drugich często wynika też z wysokiej zawartości organicznych kwasów, które w przemianach metabolicznych rozkładane są do dwutlenku węgla tworzącego w wodzie zasadowe wodorowęglany.

Sprawdź TOP 10 produktów o najbardziej alkalizującym działaniu na organizm, które pomagają szybko poradzić sobie ze skutkami kwasotwórczej diety!

Przeczytaj także:

ZOBACZ: Sposoby na wiosenny detoks – które są skuteczne, a które nie działają?

Wideo

Materiał oryginalny: Czas na alkaliczny detoks! TOP 10 odkwaszających produktów idealnych na diecie zasadowej, a także w na co dzień! - Strona Zdrowia

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie