Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Wypróbuj zamiast chleba. Bez pieczywa szybko schudniesz z brzucha! Z tymi zamiennikami będziesz jeść posiłki bez wyrzeczeń i ze smakiem

Anna Rokicka-Żuk
Anna Rokicka-Żuk
Wideo
emisja bez ograniczeń wiekowych
Zmień tylko tę jedną rzecz, by chudnąć. Odstaw na jakiś czas chleb i jedz smaczne zamienniki. Wystarczy ograniczyć węglowodany, by łatwo wyszczuplić ciało, a zwłaszcza brzuch. To działa nie tylko na diecie keto, paleo czy low carb. Wypróbuj te zamienniki pieczywa i przekonaj się o skuteczności metody.

Spis treści

Co jeść na diecie zamiast chleba?

Dieta bez chleba wielu osobom wydaje się nierealna i niesmaczna, tymczasem może być całkiem inaczej. Pieczywo można łatwo zastąpić innymi produktami, które są smaczne, lekkie i zdrowe.

Roladki z sera z warzywami i szynką
Eliminacja pieczywa z diety jest całkiem łatwa, a posiłki smaczne. Nie wierzysz? Zobacz, co można jeść zamiast chleba? LauriPatterson/Getty Images

Zobacz w naszej galerii, czym zastąpić pieczywo w diecie. Przy każdej propozycji zamienników chleba i bułek podajemy także ich kaloryczność i zawartość węglowodanów.

Czy warto odstawić pieczywo?

Pieczywo jest często wykluczane w kuracjach odchudzających, jak również w leczniczych dietach eliminacyjnych. Dlatego, że stanowi główne źródło węglowodanów, a więc energii. Ograniczanie ich spożycia ułatwia utratę nadwagi zwłaszcza wtedy, gdy dieta jest niskowęglowodanowa i/lub niskoglikemiczna (Dieta IG). Takie menu pomaga normować poziom glukozy we krwi, co pozwala spalać więcej tłuszczu.

Tymczasem jednak chleb i bułki to dla wielu osób podstawa jadłospisu. Można zastąpić je innymi produktami, które przedstawiamy w galerii.

Niezależnie od powodu, dla którego chcemy unikać pieczywa, wciąż należy spożywać pewne ilości węglowodanów. Warto więc pamiętać o sięganiu po inne ich źródła, które zapewniają je w skromniejszych ilościach, takie jak warzywa, owoce, nasiona roślin strączkowych, oleiste i pestki. Wciąż można przy tym jeść posiłki, które są podobne do tych z wyrobami mącznymi.

Kto nie może jeść pieczywa?

Zamienniki pieczywa poszukiwane są z wielu powodów. Chleb i bułki produkowane są głównie z mąk pszennych i żytnich, stanowią źródło glutenu. Białko to, obecne w wielu rodzimych zbożach, u sporej grupy osób wywołuje reakcje nietolerancji lub nadwrażliwości. Jest absolutnie zakazane dla chorych z celiakią.

Zobacz: Celiakia dwukrotnie częściej dotyka kobiety niż mężczyzn

Powodem do rezygnacji ze spożywania pieczywa jest też obecność w większości wyrobów dostępnych na rynku drożdży piekarniczych, które nie są wskazane dla wielu osób ze względów zdrowotnych. Mogą m.in. powodować reakcje nadwrażliwości u osób z nietolerancją drożdży, a często także z nietolerancją glutenu.

Zarówno w diecie bezglutenowej, jak i diecie bezdrożdżowej, można spożywać wypieki przygotowane na zakwasie oraz dania z ziaren innych niż pszenica, żyto, orkisz czy jęczmień. A także zastąpić je warzywnymi alternatywami dla chleba!

Ze względu na wysoką zawartość węglowodanów (zwykle 14-18 g przy dawce ok. 100 kcal w kromce 40 g) tradycyjny chleb znajduje się też na liście produktów wykluczanych lub ograniczanych w jadłospisach niskowęglowodanowych, takich jak:

  • dieta wysokobiałkowa,
  • dieta wysokotłuszczowa,
  • dieta ketogeniczna, którą stosuje się m.in. w leczeniu padaczki lekoopornej,
  • dieta paleolityczna, w której nie występują ziarna zbóż.

Uważaj na swój blat i zakup nową deskę do krojenia!

Materiały promocyjne partnera
Dodaj firmę Autopromocja

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na katowice.naszemiasto.pl Nasze Miasto