- Podstawowym założeniem Veganmanii jest pokazanie, że kuchnia roślinna nie oznacza wyrzeczeń. Przeciwnie – stanowi inspirację do odkrywania zupełnie nowych dań, często wcześniej nieznanych – wyjaśnia Marcin Opolski ze Stowarzyszenia Otwarte Klatki. Jak dodaje główną atrakcją wydarzeniajest możliwość zapoznania się z mnogością nowych smaków. - Swoje stoiska zaprezentują wystawcy specjalizujący się w potrawach roślinnych. Jakich? Praktycznie każdych: od swojskich pierogów i hummusów, przez batony energetyczne i wyszukane słodycze, aż po wegańskie burgery – dodaje.
W trakcie festiwalu oprócz degustacji, zaplanowano też pokazy kulinarne i filmowe. W programie są również wykłady Agaty Perenc, weganki i złotej medalistki Mistrzostw Europy w judo, która opowie o weganizmie w sporcie, Piotra Machnowskiego, który opowie o roślinnych zamiennikach tradycyjnych potraw i Dariusza Gzyry, który z kolei poruszy wątek etyki w diecie wegańskiej.
Festiwal będzie się odbywał 29 maja, między 11. a 19.
Strefa Biznesu: Plantatorzy ostrzegają - owoce w tym roku będą droższe
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?