Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
3 z 13
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Czerwone mięso, czyli wieprzowina, wołowina, cielęcina,...
fot. pixabay.com

12 przyczyn rozwoju nowotworów. Sprawdź, które z nich możesz wyeliminować, by wspomóc profilaktykę raka

Czerwone mięso – wieprzowina, wołowina i wędliny

Czerwone mięso, czyli wieprzowina, wołowina, cielęcina, baranina, jagnięcina i dziczyzna – Międzynarodowa Agencja Badań nad Rakiem (IRAC), w 2015 roku zakwalifikowała do grupy 2A – prawdopodobnie rakotwórczych dla człowieka. Oszacowano, że ryzyko rozwoju raka jelita grubego wzrasta, aż o 17 proc. na każde 100 g spożytego czerwonego mięsa dziennie! Do grupy 1 – rakotwórczych dla człowieka, IRAC zakwalifikowała pokarmy z przetworzonego mięsa czerwonego, czyli mięsa: • konserwowanego i peklowanego – mięsne konserwy, bekon, • solonego i wędzonego – wędzonki, kiełbasy wędzone dymem, • marynowanego – wędliny, • fermentowanego – salami, szynka szwarcwaldzka, kabanosy. 50 g mięsa przetworzonego dziennie, zwiększa ryzyko raka jelita grubego o 18 procent! Za bezpieczne ilości uważa się tygodniowe spożycie do 500 g mięsa czerwonego po przygotowaniu, co odpowiada 700-750 g mięsa surowego. Zastąpić je można drobiem, nasionami roślin strączkowych, jajami, rybami oraz przetworami mlecznymi.

Zobacz również

Redakcja i biuro ogłoszeń Leszno.naszemiasto -skontaktuj się z nami

NOWE
Redakcja i biuro ogłoszeń Leszno.naszemiasto -skontaktuj się z nami

Gorczański Park Narodowy na noc zamyka niektóre szlaki. Trwa tam okres godowy

NOWE
Gorczański Park Narodowy na noc zamyka niektóre szlaki. Trwa tam okres godowy

Polecamy

Duży pożar na Ofiar Grudnia '70 w Gdańsku!

Duży pożar na Ofiar Grudnia '70 w Gdańsku!

Koncert Wiosenny w Zamojskim Domu Kultury

Koncert Wiosenny w Zamojskim Domu Kultury

Pomoc dla skatowanego Marcinka z Przemkowa. Dziecko wciąż nieprzytomne

Pomoc dla skatowanego Marcinka z Przemkowa. Dziecko wciąż nieprzytomne