Na mace czy bezglutenowo?
Wszystko jest na mące, za chwilę będzie także bezglutenowo. Znany ursynowski lokal Sypka Mąka otworzył się właśnie na Żoliborzu przy ul. Rydygiera 13 pod nazwą Sypka Mąka i Masło. W restauracji znajdziemy proste, autorskie dania. Odnajdziemy tu mocne inspiracje kuchnią włoską, ale i nawiązania do kuchni rodzimej.
Nowa restauracja Jurka Sobieniaka (szefa kuchni i restauratora, właściciela restauracji Sypka Mąka na Ursynowie i sieci Niezłe Bydło, technologa żywności i eksperta gastronomicznego) to pożywne śniadania, obiady i kolacje w przyzwoitych cenach. Za pizze zapłacimy tu od 22 do 34 zł, za makarony od 33 do 36 zł. Krem z pomidorów to wydatek rzędu 12 zł, kruche policzki wieprzowe z marynowanymi burakami na prażonej gryce - 38 zł.
Pożywne śniadania
To, co nas przede wszystkim przyciąga do lokalu są jednak śniadania. Jak mówi nam Sobieniak "takie, które sprawią, że cały dzień będzie dobry." Wybór nie będzie jednak łatwy. Możecie zjeść tosty z domowego chleba posmarowane śmietankowym twarogiem, przełożone awokado i jajkiem w koszulce. Dostępne są również w wersji z szynką crudo. W menu są pieczone maślane tosty panierowane w jajku ze śmietankowym serem, powidłami, słonym syropem cukrowym i pomarańczą, są placki jogurtowe z karmelizowanym boczkiem i masłem, są też placki jogurtowe z plastrami grillowanej, wędzonej szynki, śmietankowym serkiem i sosem tuńczykowym.
Ze swojej strony polecamy gofr śniadaniowy z duszonymi krewetkami w sosie własnym i jajkiem poche. Miłośników gofrów zadowoli też na pewno gofr śniadaniowy z szynką gotowaną i sosem szczypiorkowym czy gofr śniadaniowy z serkiem śmietankowym, konfiturą truskawkową i bitą śmietaną. Na słodko również placki jogurtowe z owocami i bitą śmietaną. Za pokaźną porcję wybranego dania i kawę, herbatę czy kakao zapłacimy 20 zł.
Ci z was, którzy dadzą jeszcze radę zmieścić deser mogą wybrać duszone jabłka z kardamonem na maślanym spodzie w sosie karmelowym z prażonymi orzechami czy ganasz z gorzkiej czekolady ze słonym karmelem. Jest też maczanka łasucha - maślana grzanka na domowym drożdżaku, zanurzona w śmietankowym puddingu ze słoną pomadą z prażonych orzechów ziemnych i tarta mascaropne z sosem klonowym i prażonymi orzechami pini. Wszystkie desery zjemy za 17 zł.
Świąteczne śniadania Polaków
To wszystko oferuje nam Sypka Mąka i Masło na co dzień i od święta. A co Polacy najczęściej serwują na śniadania świąteczne? - To zależy od tego, ile mamy w domu osób. Najprostszym sposobem jest duża jajecznica i moim zdaniem właśnie ona najczęściej ląduje na śniadanie u Polaków - mówi nam właściciel lokalu, Jurek Sobieniak i dodaje: Może być na boczku, na dobrej szynce, ze schabem. Do tego świeża bułka albo własnoręcznie wypieczony chleb drożdżowy czy na zakwasie.
A jak szybko urozmaicić śniadania świąteczne? Sobieniak ma na to kilka sposobów. - Do mięs dodaje dwa ulubione sosy. Jeden jest orientalny. Mieszam sos sojowy z miodem gryczanym albo spadziowym, dodaję do tego odrobinę posiekanego czosnku, trochę dymki. To zalewa, która "glazuruje" mięso. Na wierzch daję dużo zieleniny np. roszponki i odrobinę posiekanych pomidorów - mówi nam restaurator i szef kuchni dodając: drugim sosem jest Tonnato - sos tuńczykowy. Cielęcina, polędwiczka wieprzowa, schab wieprzowy, karkówka albo ryba np. karp świetnie smakują w jego towarzystwie.
Sypka Mąka i Masło otwarta jest od wtorku do soboty od 9:00 do 23:00, w niedzielę od 9:00 do 22:00, a w poniedziałek od 12:00 do 23:00. Lokal będzie można odwiedzić w drugi dzień Świąt Bożego Narodzenia - 26 grudnia już od godziny 9:00.
Dlaczego pszczoły są ważne?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?