W skrócie
Pierogi z twarogiem na słodko były zmorą mojego dzieciństwa. Inne dzieci zajadały się nimi, a ja nie potrafiłam zrozumieć fenomenu. Uwielbiałam pierogi: ruskie, z kapustą i grzybami, a także na słodko z owocami. Jednak posłodzony twaróg w żadnej mierze nie wydawał mi się apetyczny. Do czasu, gdy moja koleżanka poczęstowała mnie swoimi pierogami sernikowymi. Mój sceptycyzm i wspomnienia z dzieciństwa uleciały po pierwszym kęsie. Sekret pierogów sernikowych tkwi oczywiście w dobrze przygotowanym twarogu – tak jak do sernika. Ucieramy go na gładką masę, dodajemy rodzynki i odpowiednio doprawiamy. Te zabiegi naprawdę robią różnicę.
Pierogi z serem na słodko nie muszą być nudne - przepis na pierogi sernikowe
Czas przygotowania: 20 minut
Porcja: ok. 25 pierogów
Poziom trudności: łatwe
Składniki:
Na ciasto:
- 350 g mąki,
- ¾ szklanki gorącej wody,
- jajko,
- 2 łyżki oleju,
- szczypta soli.
Na masę sernikową:
- 600 półtłustego twarogu,
- 2 żółtka,
- 3 łyżki cukru,
- cukier wanilinowy,
- skórka otarta z pomarańczy lub kandyzowane pomarańcze,
- rodzynki.
Polecam także: Najprostszy tort makowy z gotowej masy makowej
Jak zrobić pierogi z serem i rodzynkami?
- Najpierw przygotowałam ciasto: na stolnicę wysypałam mąkę, szczyptę soli, wbiłam jajko i zagniatałam dolewając ciepłej wody. Przykryłam ciasto i odstawiłam, żeby odpoczęło.
- Następnie przygotowałam masę sernikową: przepuściłam twaróg przez praskę, dodałam żółtka, rodzynki, skórkę pomarańczową, cukier i utarłam wszystko na gładką masę.
- Rozwałkowałam ciasto i za pomocą szklanki wykroiłam kółka, które nadziałam masą.
- Zlepiłam pierogi i wrzuciłam do gotującej się, osolonej wody. Kiedy wypłynęły na wierzch, gotowałam jeszcze przez półtorej minuty, po czym wyjęłam je z wody.
Jak kupić dobry miód? 7 kroków
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?