Wybierz region

Wybierz miasto

    Zgłoś komentarz do moderacji

    Witam.., kochani 14 kg. czarnych winogron po zgnieceniu umieściłem w beczce 25 litrowej, rozpuściłem 3 kg cukru w przegotowanej wodzie i po ostudzeniu wlałem do winogron do beczki. Dopełniłem przegotowaną wodą pozostawiając troszkę przestrzeni (ok.10 cm. ). Po dwóch dniach w rurce zaczęło bulgotać. po trzech tygodniach spróbowałem, że jest za mało śłotkie i w obawie przed zepsuciem nadebrałem trochę podgrzałem lekko i rozpuściłem jeszcze 1 kg. cukru. Winko zaczęło ponownie bulgotać , lecz po tygodniu ustała fermentacja.Raz na 4-5 minut troszkę zabulgotało.Wywaliłem wytłoki wyciskając je dokładnie.Wszystko (ok. 18-20 litrów wlałem do nowej beczki,zmierzyłem zawartość alkoholu i wychodzi mi 5%, czy to dlatego, e za krótko, albo, że bez drożdży ? Włożyłem rurkę i nie robi w ogóle, a jest dość słodkie, chociaż chciałem wytrawne.Mam pytanie, czy po sklarowaniu będzie trochę więcej procent ?, czy konieczna jest ponowna, dalsza fermentacja i jak to zrobić ? Próbowałem to winko, to czuję że gazuje trochę, da się jeszcze je uratować ?Pomóżcie proszę...-waldi

    KOD

    Polecamy!