Wybierz region

Wybierz miasto

    Zgłoś komentarz do moderacji

    Przepis totalna amatorszczyzna !!! Ludzie poczytajcie sobie książko (jest takie coś) o produkcji wina! Zanim zaczniecie robić wino - dobrze jest przygotować się teoretycznie. Ja wczoraj dodałem po 1 kg cukru do swoich win (30L i 25L), gdyż wyszły wytrawne - przy mocy obliczeniowej 16%, a mocne wina nie powinny być wytrawne (nie ten smak) - więc trzeba było dosłodzić. Co do ilości cukru - na początku mierzę zawartość cukru w nastawie i na tej podstawie obliczam ilość całkowitego cukru (jest zasada: jak wino wyjdzie za bardzo wytrawne - to można dodać cukru, bo jak wyjdzie za słodkie - to po rozcieńczeniu wyjdzie sikacz). Robię 2 wina: białe i czerwone, jedno miało nastaw 16 Blg, a drugie 19 Blg. Tak więc ilość cukru dodawanego do wina zależy od "słodkości" winogron. Co idzie, w kwestii dorożdży, to korzystam z naturalnych drożdży znajdujących się na skórce winogron - nie należy ich myć, a drożdże szlachetne stosuje do win owocowych. Co do zlewania do butelek - zlewam co najmniej po 1 roku. Leżakowanie, jak i produkcję wina przeprowadzam w gąsiorach szklanych - co jakiś czas trzeba spuścić znad osadu. Co do reszty - to kwestia doczytania i doświadczenia.

    KOD

    Polecamy!