Kto nie wyobraża sobie niedzieli bez rosołu i schabowego, a na Śląsku bez klusek, rolady i modrej kapusty? A może by tak spróbować Śląskiego Nieba, szpajzy cytrynowej, czy pranzunków? Podpowiadamy, gdzie wybrać się na świąteczny, regionalny obiad. Na zestawienie złożyły się restauracje skupione wokół Szlaku Kulinarnego „Opolski Bifyj”. Tam można bardzo dobrze zjeść.
Bifyj to w gwarze śląskiej kuchenny kredens, w którym trzymano zastawę, obrusy, produkty spożywcze czy świąteczne przysmaki. Ten kultowy mebel stał się symbolem dla utworzonego w 2015 Szlaku Kulinarnego Opolski Bifyj.
Do Szlaku obecnie należą 21 certyfikowane restauracje z terenu całej Opolszczyzny. Każda z nich posiada w swojej karcie potrawy tradycyjne oraz potrawy skomponowane w oparciu o produkty tradycyjne województwa opolskiego.
Lokale są bardzo zróżnicowane pod względem wystroju, historii, lokalizacji. Łączy je natomiast odniesienie do regionalizmu oraz fakt, że można tam po prostu „dobrze zjeść”.
Nie jest łatwo zostać członkiem szlaku. Każdy lokal, który chce zostać jego członkiem musi przejść proces certyfikacji, prowadzony przez Kapitułę powołaną przez Opolską Regionalną Organizację Turystyczną – operatora Szlaku.
W zestawieniu znalazły się restauracje znajdujące się w samym Opolu, jak i takie, które są nieco oddalone od stolicy województwa. Jedne serwują kuchnię regionalną w tradycyjnej odsłonie, inne wybierają dania regionalne w bardziej nowoczesnej odsłonie.
Wszystkie je łączy jednak to, że znajdują się na certyfikowanym Szlaku Kulinarnego „Opolski Bifyj”..
Szczegóły znajdziecie w naszej galerii. Podajemy tam nazwę, a także adres lokalu.
Fakty i mity o ogórku
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?