Odpowiednia dieta ma kluczowe znaczenie w leczeniu wielu schorzeń, w tym choroby Leśniowskiego-Crohna. Jak powinni odżywiać się chorzy?

Jeśli choroba Leśniowskiego-Crohna znajduje się w okresie przewlekłym, pacjent powinien przyjmować z pożywieniem 2500-3000 kalorii dziennie. W jadłospisie powinny znaleźć się produkty bogate w białko, lecz ubogie w tłuszcze. Do zalecanych pokarmów należą: jaja, ryby, chude mięso, młode warzywa, soki oraz przeciery z warzyw i owoców. W okresie zaostrzeń przez trzy dni należy stosować dietę płynną, niedostarczającą błonnika. Wskazane jest picie gorzkiej herbaty i jedzenie rozcieńczonego przecieru lub kisielu owocowego. Po trzech dniach można spożywać nasączone wodą sucharki i kleik z ryżu.

WIĘCEJ NA TEMAT W SERWISIE abcZDROWIE.pl


Partnerem serwisu jest


Dieta i odżywianie

Komentarze (0)

Podane dane osobowe będą przetwarzane przez Polska Press Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie. Podanie danych jest dobrowolne. Pozostałe informacje na temat celu i zakresu przetwarzania danych osobowych oraz Twoich praw znajdziesz w regulaminie. Dodając komentarz akceptujesz regulamin.

Zaloguj się / Zarejestruj się!

Brak komentarzy. Możesz być pierwszy!