18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Wino z winogron [PRZEPIS na wino domowej roboty]

merZaktualizowano 
Wino z winogron [przepis, składniki, sprzęt, drożdże], wino własnej produkcji, domowe. fot. SXC
Wino z winogron: przepis, składniki, przygotowanie, osprzęt. Robisz wino w domu? Poznaj prosty przepis na sukces w produkcji wina z czerwonych winogron!

Wino z winogron [PRZEPIS]

Składniki:
- 10 kg winogron czerwonych (najlepiej z własnej działki, te w sklepie się nie nadają)
- szlachetne drożdże winiarskie (np. Bordeaux)
- pożywka
- 3-4 kg cukru
- kilka litrów wody

Sprzęt:
- duże naczynie do fermentacji w miazdze (np. garnek ze stali nierdzewnej)
- baniak/gąsior do wina
- wężyk do odciągu
- rurka do fermentacji
- mogą się też przydać: mikser, duża miska, butelki, korki itp.

1. Wino z winogron: przygotowanie owoców i miazgi

Zebrane owoce dokładnie myjemy, podobnie każdy sprzęt, którego będziemy używać do produkcji wina. Jest oczywiście szkoła, by owoców nie myć bo winogrona posiadają na swej skórce wiele naturalnych drożdży, ale to raczej amatorskie podejście. Szanujący się winiarz dba o sterylne warunki.

Po umyciu i oddzieleniu od kiści, grona wrzucamy do wysterylizowanego dużego naczynia, w którym możemy przeprowadzić później tzw. fermentację w miazdze. Owoce dokładnie zgniatamy. Można to zrobić ręcznie, ale wygodne jest użycie miksera.

Starannie zmielone owoce tworzą teraz miazgę, do której wlewamy wodny roztwór cukru (ok. 1 kg cukru rozpuszczamy w przegotowanej i gorącej jeszcze wodzie, starannie mieszamy). Całość mieszamy i przykrywamy np. folią, którą przywiązujemy sznureczkiem.

2. Wino z winogron: fermentacja w miazdze

Od tej pory powinna się rozpocząć fermentacja w miazdze. Wino z winogron powstanie tylko jeśli ten etap się powiedzie. Jeśli po dwóch dniach od przygotowania tzw. nastawu z miazgą w naczyniu nie utworzy się charakterystyczny dla fermentacji w miazdze kożuch, należy dodać drożdże oraz odżywkę.

3. Wino z winogron: drożdże i pożywka, przygotowanie

Odżywkę należy dobrać właściwie do szczepu drożdży, które kupimy. Na opakowaniu znajdziecie informacje, co do czego pasuje. Np. odmiana Bordeaux jest wysokoalkoholizująca. Wino będzie więc mocne. Drożdże należy wyhodować. Trwa to na ogół od 1 do 2 dni (należy postępować zgodnie z instrukcją na opakowaniu).

Gotowe drożdże wlewamy do naszego nastawu z miazgą, następnie dosypujemy pożywkę (1 g pożywki na 1 kg nastawu). Całość dokładnie mieszamy i znów przykrywamy.

Od tej pory fermentacja w miazdze ruszy. Proces ten powinien trwać od kilku dni do nawet dwóch tygodni. Im dłużej, tym ładniejszy, bardziej czerwony będzie kolor naszego wina.

4. Wino z winogron: fermentacja burzliwa, w gąsiorze

Po zakończeniu fermentacji w miazdze należy dokładnie przecedzić nastaw i oddzielić owoce od cieczy. Zmiażdżone owoce możemy także wycisnąć, by także z nich odzyskać bezcenny płyn.

Gdy mamy już nasz czerwony "soczek", przelewamy go do szklanej bańki czy też gąsiora. Do całości, dolewamy kolejny wodny roztwór cukru, najlepiej jeszcze ciepły (ok. 1-2 kg cukru w 2-3 litrach gorącej wody). Nastaw mieszamy, a gdy wystygnie, zamykamy go szczelnie korkiem, w który wkładamy szklaną lub plastikową, specjalną rurkę fermentacyjną. Do rurki wlewamy odrobinę wody, która powinna zacząć przyjemnie bulgotać.

Im dłużej potrwa fermentacja, tym wolniejsze będą bąbelki. Co jakiś czas powinniśmy nastaw odciągać znad osadu. Następnie, całość znów wlewać do oczyszczonego gąsiora. I tak do momentu, gdy wino stanie się klarowne.

5. Wino z winogron: zlewanie do butelek, leżakowanie

Gdy bulgotanie ostatecznie ustanie (po miesiącu, dwóch), nasz trunek możemy zlewać do butelek. Butelki odkładamy do piwnicy, gdzie wino powinno leżakować co najmniej pół roku. W dobrym tonie jest otworzenie butelki nie wcześniej niż po dwóch latach.

UWAGA! W trakcie fermentacji dokładnie sprawdzamy smak nastawu. Jeśli kwaśnieje, konieczne będzie dodanie cukru rozpuszczonego w wodzie. Im więcej cukru dodamy, tym mocniejszy będzie trunek.

Wino z winogron to jedno z łatwiejszych do przygotowania w domu win. Wymaga jednak cierpliwości.

Znacie inne przepisy na wino z winogron? Podajcie je w komentarzach!

Wideo

polecane: Flesz: Koniec gorszego jedzenia - żywność w Polsce, jak na zachodzie.

Materiał oryginalny: Wino z winogron [PRZEPIS na wino domowej roboty] - Katowice Nasze Miasto

Komentarze 55

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.
A
Anonim

Ni

zgłoś
k
kostek

Dokladnie tak kolega WLOD pisze ...

STRSZNE BREDNIE !!!!!!

zgłoś
w
wlod

moja babcia robiła wino,moja matka też robię i ja,nigdy nie myję owoców nie ważne z czego to "wino" robię" zawsze jest smaczne i mocne,o to w tym ambarasie chodzi,jak ktoś ma "błękitne podniebienie" to idzie do Kondrata i kupuje butelkę za 15k,wtedy wie że pije ambrozję,ja się na ambrozji nie znam,ale swoje winko mam wg mojego i sąsiadek i sąsiadów przednie,łeb nawet po pięciu litrach/dwu nie boli,ot tyle w temacie,kupiłem właśnie na targu 30 kg winogron czarnych,5 kg cukru będzie 30 litrów wytrawnego "burgunda" drożdże bayonusa 995,

zgłoś
M
M

Btw. więcej przydatnych informacji jest w komentarzach niż artykule

zgłoś
M
M

Masara, na jakimś vlogu gościu tłumaczy, że robienie wina bez pirosiarczynu i drożdży winiarskich to wyższa szkoła jazdy a tutaj napisano , że to amatorka... jeszcze w innym miejscu wyczytałem , że moszcz najlepiej zalać posłodzoną wodą i zatkać rurką na na 6 tygodni i wtedy "odcedzić".... Inny znów radzi , że trzeba już drugiego dnia wycisnąć sok z miazgi i zalać wodą z cukrem ( hmm... co do glukozy są zgodni).... Co dziwne i zastanawiające, pomimo różnych szkół i podejść każde z wyżej wymienionych utrzymuje , że wino wyszło... Skoro tak, to po co ta cała filozofia i spieranie sie o pierdoły... System jest prosty, zebrać, zgnieść - zatkać rurką, zlać i wycisnąć - dać cukier - zatkać rurka - zlać znad osadu - dać cukier - zatkac rurką - zlać do butelek abo pić jak kto woli ... I viola.... Pozdrawiam, adieu

zgłoś
m
melas

Dlatego polskie wina są tak cenione w świecie

zgłoś
c
czarny

Słuchajcie Harnasia, gość się zna!

zgłoś
M
Monika

Ja stosuję ten przepis na wino http://czyjak.pl/35/jak-zrobic-wino

zgłoś
A
Anna

Mój mąż co roku robi wino, z czego się tylko da: porzeczki, truskawki, winogrona, jeżyny - ale nigdy nie dolewa wody!!

zgłoś
k
k

mam pytanie skąd mam wiedzieć że miazga jest już wystarczająco zfermentowane? byłbym wdzięczny za odpowiedź

zgłoś
W
Wojtek

A Jezus jest Bogiem.

zgłoś
w
winiarz

to nie bóg a Jezus

zgłoś
w
waldiwlodawa

Witam.., kochani 14 kg. czarnych winogron po zgnieceniu umieściłem w beczce 25 litrowej, rozpuściłem 3 kg cukru w przegotowanej wodzie i po ostudzeniu wlałem do winogron do beczki. Dopełniłem przegotowaną wodą pozostawiając troszkę przestrzeni (ok.10 cm. ). Po dwóch dniach w rurce zaczęło bulgotać. po trzech tygodniach spróbowałem, że jest za mało śłotkie i w obawie przed zepsuciem nadebrałem trochę podgrzałem lekko i rozpuściłem jeszcze 1 kg. cukru. Winko zaczęło ponownie bulgotać , lecz po tygodniu ustała fermentacja.Raz na 4-5 minut troszkę zabulgotało.Wywaliłem wytłoki wyciskając je dokładnie.Wszystko (ok. 18-20 litrów wlałem do nowej beczki,zmierzyłem zawartość alkoholu i wychodzi mi 5%, czy to dlatego, e za krótko, albo, że bez drożdży ? Włożyłem rurkę i nie robi w ogóle, a jest dość słodkie, chociaż chciałem wytrawne.Mam pytanie, czy po sklarowaniu będzie trochę więcej procent ?, czy konieczna jest ponowna, dalsza fermentacja i jak to zrobić ? Próbowałem to winko, to czuję że gazuje trochę, da się jeszcze je uratować ?Pomóżcie proszę...-waldi

zgłoś
k
krysia

fajna strona, przyda mi sie

zgłoś
y
yurek

Z wody to tylko Pan Bóg umiał zrobić wino, w tym tekście nie ma ani słowa prawdy jak zrobić wino, a ten mikser i mycie gron to już absolutna perełka

zgłoś
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3