Wino z winogron: przepis, składniki, przygotowanie, osprzęt. Robisz wino w domu? Poznaj prosty przepis na sukces w produkcji wina z czerwonych winogron!

Wino z winogron [PRZEPIS]



Składniki:
- 10 kg winogron czerwonych (najlepiej z własnej działki, te w sklepie się nie nadają)
- szlachetne drożdże winiarskie (np. Bordeaux)
- pożywka
- 3-4 kg cukru
- kilka litrów wody

Sprzęt:
- duże naczynie do fermentacji w miazdze (np. garnek ze stali nierdzewnej)
- baniak/gąsior do wina
- wężyk do odciągu
- rurka do fermentacji
- mogą się też przydać: mikser, duża miska, butelki, korki itp.

1. Wino z winogron: przygotowanie owoców i miazgi

Zebrane owoce dokładnie myjemy, podobnie każdy sprzęt, którego będziemy używać do produkcji wina. Jest oczywiście szkoła, by owoców nie myć bo winogrona posiadają na swej skórce wiele naturalnych drożdży, ale to raczej amatorskie podejście. Szanujący się winiarz dba o sterylne warunki.

Po umyciu i oddzieleniu od kiści, grona wrzucamy do wysterylizowanego dużego naczynia, w którym możemy przeprowadzić później tzw. fermentację w miazdze. Owoce dokładnie zgniatamy. Można to zrobić ręcznie, ale wygodne jest użycie miksera.

Starannie zmielone owoce tworzą teraz miazgę, do której wlewamy wodny roztwór cukru (ok. 1 kg cukru rozpuszczamy w przegotowanej i gorącej jeszcze wodzie, starannie mieszamy). Całość mieszamy i przykrywamy np. folią, którą przywiązujemy sznureczkiem.

2. Wino z winogron: fermentacja w miazdze

Od tej pory powinna się rozpocząć fermentacja w miazdze. Wino z winogron powstanie tylko jeśli ten etap się powiedzie.
∨ Czytaj dalej

Jeśli po dwóch dniach od przygotowania tzw. nastawu z miazgą w naczyniu nie utworzy się charakterystyczny dla fermentacji w miazdze kożuch, należy dodać drożdże oraz odżywkę.

3. Wino z winogron: drożdże i pożywka, przygotowanie

Odżywkę należy dobrać właściwie do szczepu drożdży, które kupimy. Na opakowaniu znajdziecie informacje, co do czego pasuje. Np. odmiana Bordeaux jest wysokoalkoholizująca. Wino będzie więc mocne. Drożdże należy wyhodować. Trwa to na ogół od 1 do 2 dni (należy postępować zgodnie z instrukcją na opakowaniu).

Gotowe drożdże wlewamy do naszego nastawu z miazgą, następnie dosypujemy pożywkę (1 g pożywki na 1 kg nastawu). Całość dokładnie mieszamy i znów przykrywamy.

Od tej pory fermentacja w miazdze ruszy. Proces ten powinien trwać od kilku dni do nawet dwóch tygodni. Im dłużej, tym ładniejszy, bardziej czerwony będzie kolor naszego wina.

4. Wino z winogron: fermentacja burzliwa, w gąsiorze

Po zakończeniu fermentacji w miazdze należy dokładnie przecedzić nastaw i oddzielić owoce od cieczy. Zmiażdżone owoce możemy także wycisnąć, by także z nich odzyskać bezcenny płyn.

Gdy mamy już nasz czerwony "soczek", przelewamy go do szklanej bańki czy też gąsiora. Do całości, dolewamy kolejny wodny roztwór cukru, najlepiej jeszcze ciepły (ok. 1-2 kg cukru w 2-3 litrach gorącej wody). Nastaw mieszamy, a gdy wystygnie, zamykamy go szczelnie korkiem, w który wkładamy szklaną lub plastikową, specjalną rurkę fermentacyjną. Do rurki wlewamy odrobinę wody, która powinna zacząć przyjemnie bulgotać.

Im dłużej potrwa fermentacja, tym wolniejsze będą bąbelki. Co jakiś czas powinniśmy nastaw odciągać znad osadu. Następnie, całość znów wlewać do oczyszczonego gąsiora. I tak do momentu, gdy wino stanie się klarowne.

5. Wino z winogron: zlewanie do butelek, leżakowanie

Gdy bulgotanie ostatecznie ustanie (po miesiącu, dwóch), nasz trunek możemy zlewać do butelek. Butelki odkładamy do piwnicy, gdzie wino powinno leżakować co najmniej pół roku. W dobrym tonie jest otworzenie butelki nie wcześniej niż po dwóch latach.

UWAGA! W trakcie fermentacji dokładnie sprawdzamy smak nastawu. Jeśli kwaśnieje, konieczne będzie dodanie cukru rozpuszczonego w wodzie. Im więcej cukru dodamy, tym mocniejszy będzie trunek.

Wino z winogron to jedno z łatwiejszych do przygotowania w domu win. Wymaga jednak cierpliwości.

Znacie inne przepisy na wino z winogron? Podajcie je w komentarzach!

Komentarze (47)

Podane dane osobowe będą przetwarzane przez POLSKAPRESSE Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie. Podanie danych jest dobrowolne. Pozostałe informacje na temat celu i zakresu przetwarzania danych osobowych oraz Twoich praw znajdziesz w regulaminie. Dodając komentarz akceptujesz regulamin.

Zaloguj się / Zarejestruj się!

waldiwlodawa (gość)

Witam.., kochani 14 kg. czarnych winogron po zgnieceniu umieściłem w beczce 25 litrowej, rozpuściłem 3 kg cukru w przegotowanej wodzie i po ostudzeniu wlałem do winogron do beczki. Dopełniłem przegotowaną wodą pozostawiając troszkę przestrzeni (ok.10 cm. ). Po dwóch dniach w rurce zaczęło bulgotać. po trzech tygodniach spróbowałem, że jest za mało śłotkie i w obawie przed zepsuciem nadebrałem trochę podgrzałem lekko i rozpuściłem jeszcze 1 kg. cukru. Winko zaczęło ponownie bulgotać , lecz po tygodniu ustała fermentacja.Raz na 4-5 minut troszkę zabulgotało.Wywaliłem wytłoki wyciskając je dokładnie.Wszystko (ok. 18-20 litrów wlałem do nowej beczki,zmierzyłem zawartość alkoholu i wychodzi mi 5%, czy to dlatego, e za krótko, albo, że bez drożdży ? Włożyłem rurkę i nie robi w ogóle, a jest dość słodkie, chociaż chciałem wytrawne.Mam pytanie, czy po sklarowaniu będzie trochę więcej procent ?, czy konieczna jest ponowna, dalsza fermentacja i jak to zrobić ? Próbowałem to winko, to czuję że gazuje trochę, da się jeszcze je uratować ?Pomóżcie proszę...-waldi

yurek (gość)

Z wody to tylko Pan Bóg umiał zrobić wino, w tym tekście nie ma ani słowa prawdy jak zrobić wino, a ten mikser i mycie gron to już absolutna perełka

Palaks (gość) (waldeeeeeek)

A kolego po to aby zaszczepić moszcz odpowiednimi drożdżami winiarskimi np. Burgund bądź też Tokay, Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego w Warszawie w ogóle radzi nawet "sparzyć owoce" ale każdy ma swoją wizję na wino więc proszę nie być mądrzejszym od innych. Pozdrawiam

waldeeeeeek (gość)

owoce myjemy, na miły bóg jesli to zrobicie to jaki sens ma robienie wina.na kiściach mamy naturalne drożdże ten kto pisał to na pewno zna się.........

ziom (gość) (Bogdan)

Opłukać wodą można ale i tak nie zmyjesz naturalnych drożdży. http://amatorsportu.blogspot.com/2013/08/wino-z-winogron.html

waldiwlodawa (gość)

Z ilu kg. czarnych winogron trzeba zrobić moszcz, aby po wlaniu syropu do baniaka 25l. przeprowadzić fermentację...?

root (gość)

Podaje wam program który daje możliwość przygotowania wina w bardzo łatwy sposób!
http://catshare.net/dWUQgTDcw5y2FfFX

wino z winogron (gość)

Nasz wino z jasnych winogron wyszło pysznie. Obecnie leżakuje w piwnicy;)
http://www.jakugotujesz.pl/?recipes=wino-z-jasnych-winogron

krysia (gość) (D.R.)

dziękuję. Teraz robię też nalewkę z owoców róż. Ale nie mam dzikiej, robie z mojego ogródka, z takiej róży pnącej się po płocie