Specjalista zdradza tajniki parzenia herbaty. Sprawdź, jaki gatunek jest najzdrowszy

Z Cezarym Duszczykiem, właścicielem Starej Herbaciarni w sąsiadujących Świętochłowicach, rozmawia Łukasz Respondek
 Archiwum Polskapresse

Jaka jest różnica między herbatą kupowaną w torebkach, a tą naturalną, którą można kupić tylko na wagę?

Herbata w torebkach posiada barwniki, miał i chemię. Sprzedawana na wagę jest całkowicie naturalna. Zawiera składniki, które po zaparzeniu można spokojnie skonsumować. To np. listki jeżyn, melisa, kawałki jabłek, kardamon, skórki z pomarańczy, róża i hibiskus. A przy zachowaniu receptury parzenia ma lecznicze właściwości: są herbaty polecane dla osób ze zmianami nowotworowymi i wpływające na odporność organizmu oraz uspokajające i poprawiające trawienie.

Jak powinno wyglądać właściwe parzenie herbaty?

W Japonii przygotowuje się ją przez cztery godziny. I nie wolno się wtedy odzywać, bo Japończycy wierzą, że wtedy psuje się smak, właściwości i aromat herbaty. W naszych warunkach wygląda to nieco inaczej. Parzenie herbaty zielonej powinno się odbywać w konkretny sposób: woda musi mieć temperaturę około 70 stopni, a proces parzenia powinien trwać od 2 do 3 minut. Pozostałe herbaty parzy się w temperaturze 95 stopni przez około 8 minut. Herbatę powinno się pić naturalną, bez cukru i alkoholu.

  • Dziennik Zachodni
Więcej na temat:

Komentarze

Liczba znaków do wpisania:  4000/4000

Dodając komentarz, akceptujesz regulamin forum oraz Politykę Prywatności.

Jeśli uważasz, że któryś z komentarzy łamie regulamin, to wyślij nam link do tego artykułu na pomoc@naszemiasto.pl

Wybrane dla Ciebie

Powiązane

Więcej na temat:
Więcej na temat:
Więcej na temat:

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, wyłącz Adblock na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować Nie działa? Spróbuj wyłączyć Adblock samodzielnie w ustawieniach.