Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Śląska Prohibicja CENY, MENU, ZDJĘCIA - nowa restauracja w Nikiszowcu

DN
Sala główna Śląskiej Prohibicji, ze sceną, fortepianem i choinką
Sala główna Śląskiej Prohibicji, ze sceną, fortepianem i choinką Fot. DN
Śląska Prohibicja CENY, MENU, ZDJĘCIA. Tłum gości, brak wolnych stolików, masa rezerwacji - tak minął pierwszy weekend po otwarciu restauracji Śląska Prohibicja w Nikiszowcu w Katowicach.

Śląska Prohibicja CENY, MENU, ZDJĘCIA - nowa restauracja w Nikiszowcu

Na pewno widzieliście zdjęcia nowej restauracji w Nikiszowcu tuż przed otwarciem: przestronne sale, dużo miejsca, spory bar. Jeśli jednak odwiedziliście lokal w weekend 8-10 grudnia, było zupełnie inaczej: mnóstwo ludzi, o godzinie 12 brak wolnych stolików (pierwsze wolne były po godz. 16), tłok przy barze. To, oczywiście, zasługa trwającego wówczas na zabytkowym osiedlu jarmarku, ale jako że w grudniu są inne dni dni, kiedy już nie ma wolnych stolików, można stwierdzić: Śląska Prohibicja okazała się sukcesem. Już nie tylko na Facebooku, gdzie przed otwarciem miała 15 tys. fanów.

Potwierdza to Ewa Kleczkowska, menadżerka lokalu.

- Całą salę mieliśmy zarezerwowaną. Jednorazowo było 80 gości, zmieniali się co 2-3 godziny, bo tyle mniej więcej trwa jedna rezerwacja. I tak było przez cały dzień. Nie było nawet miejsca przy barze, a chciało nas odwiedzić wielu gości jarmarku - opowiada. - Usłyszeliśmy wiele pozytywnych opinii o wnętrzach i ofercie naszej restauracji - dodaje.

Ewa Kleczkowska przyznaje, że choć konieczności rezerwacji stolika tu nie ma, i np. w poniedziałek po południu można było przyjść "z marszu", to jednak lepiej zarezerwować stolik wcześniej (np. przez stronę www Śląskiej Prohibicji). Bo są dni, kiedy nie ma już ani jednego wolnego stolika. Tak jest np. we wtorek, 12 grudnia i w piątek, 15 grudnia.

Przypomnijmy. Restauracja powstała w ponad 100-letniej, zabytkowej kamienicy w Nikiszowcu, której pierwotnym przeznaczeniem był hotel robotniczy dla pracowników kopalni spoza Katowic. Przez ostatnie 20 lat działała tu restauracja SITG. Lokal opustoszał jednak w maju 2016, a właściciel - Śląsko-Dąbrowska Spółka Mieszkaniowa wystawiła go na sprzedaż. Lokal kupiła firma Śląskie Kamienice, która kupuje stare, często zniszczone, opuszczone kamienice i przeprowadza w nich generalne remonty. Wiele miesięcy na parterze budynku przy Krawczyka trwał remont. Ostatecznie 4 grudnia 2017 lokal został oficjalnie otwarty. Do dyspozycji gości oddano sześć sal różnej wielkości mogących pomieścić ponad 200 osób. Z dużych sal, prócz głównej, w której jest scena i fortepian (a w grudniu 2017 także wielka choinka), jest druga, w której jest spory kącik dla dzieci.

- Stoi tam namiot-domek i jest sporo specjalnie wybranych, drewnianych zabawek - opowiada Ewa Kleczkowska.

Prócz dużych sal, jest kilka mniejszych. W głębi lokalu są sale, które można zarezerwować np. na uroczystość rodzinną. Przy głównej sali są zaś niewielkie, przytulne salki (VIP-owe) na 10-12 osób. Za barem jest spiżarnia, gdzie na półkach odnajdziemy przygotowywane na miejscu konfitury, powidła i inne przetwory, wykorzystywane do przygotowywania serwowanych w restauracji potraw.

Prócz sprowadzonego ze Stanów Zjednoczonych fortepianu, który stoi na scenie w sali głównej, w kolejnej sali jest pianino, "odziedziczone" po poprzednich właścicielach i nastrojone. Wszędzie jest sporo punktowego oświetlenia, lamp, świeczników, latarenek, miękkich poduch. I książek. A także płyt winylowych. Bo w lokalu jest kilka gramofonów.

- Książki wyszukiwaliśmy w antykwariatach, zresztą nadal ich szukamy - mówi Ewa Kleczkowska. - Płyt mamy 200 i też szukamy kolejnych.

Na ścianach są też reprodukcje obrazów dawnych mistrzów, np. Vermeera. Za wystrój wnętrz odpowiadają Ofka Piechniczek, prezes spółki Śląskie Kamienice i Kamil Kita, jej dyrektor finansowy. To oni dobierali też dodatki.

Śląska Prohibicja: sprawdź MENU i CENY - kliknij w następną stronę...

Śląska Prohibicja: sprawdź MENU i CENY

Szefem Kuchni jest tu Magda Nowaczewska, zwyciężczyni 5. edycji programu TVN MasterChef. Przekąski kosztują od 5 zł (smarowidła do chleba) do 52 zł (deska do wina). Dania główne: od 17 zł (bigos) do 160 zł (obiad "u mamy" dla 2-4 osób). Obiad rybny: 46 zł. Więcej cen i menu znajdziecie poniżej. Ale nie wszystkie, bo oferta jest tu spora. Ceny? Nie są tak wysokie, jak mogłoby się wydawać, widząc pieczołowicie wyremontowane wnętrze.

- Restauracja projektowana z myślą o mieszkańcach Katowic i regionu, o całych rodzinach. Założeniem właścicieli było to, że mamy być dostępni - wyjaśnia Ewa Kleczkowska.

Przękąski:
DWA ŚLEDZIE
19 zł - śledź opiekany w zalewie octowo karmelowej, śledź marynowany w kwasie buraczanym
Dodatki: chleb wiejski

SMAROWIDŁA
do wyboru
Rillette z gęsi 7 zł
Mus z wątróbki 6 zł
Krem z sera koziego 5 zł
Dodatki: domowe pikle, żurawina domowa z jabłkami, miód, chleb wiejski

ZESTAW SMAROWIDEŁ
34 zł
rillette z gęsi, mus z wątróbki, krem z sera koziego
Dodatki: domowe pikle, żurawina domowa z jabłkiem, miód, chleb wiejski
Wino – karafka 0,5l

GĘŚ – PÓŁ ŻARTEM PÓŁ SERIO
28 zł
wędzona przez 8 dni pierś z gęsi, ser koryciński, rukola, sezam, wędzone migdały, buraki jagodowe

KRUPNIOK NA KRUCHYM
15 zł
krupniok, gruszka, kapusta czerwona

DO WINA
52 zł
decha serów regionalnych i włoskich, musztarda pomarańczowa, powidła śliwkowe, bakalie, bagietka
Zestaw dla 2-4 osób

DO WÓDKI
40 zł
decha mięs z własnej wędzarni, pikle domowe, sos Cumberland, masło słone, wiejski chleb

ŚWINIA Z COLESŁAWEM
23 zł
przystawka podawana po godz. 19.00
wieprzowina wolno pieczona, coleslaw, ketchup z własnej spiżarki, jabłko, bułka maślana

KLAPSZNITA Z WOŁOWINĄ
25 zł
przystawka podawana po godz. 19.00
pastrami w wiejskim chlebie, sos tatarski z burakami, kimchi, ogórek

Zupy:
ROSÓŁ
12 zł
bulion z trzech długo gotowanych rodzajów mięs, domowy makaron, mięso

ŻUR
14 zł
żur z własnego zakwasu, nasza biała kiełbasa z lubczykiem, gniecione kartofle

KRUPNIK
10 zł
krupnik na gęsinie z pęczakiem

BURACZNIK
13 zł
Krem z buraka i pieczonych jabłek, twaróg, grzanki kminkowe

Dania główne mięsne

ŚLĄSKI KLASYK
32 zł
rolada wołowa z kiełbasą śląską z własnej wędzarni, kluski śląskie, modra kapusta
Klusek śląskich serwujemy ile dusza zapragnie

SCHABOWY RAZ!
28 zł
schab z kością, panczkraut zapiekany w ziemniaku, wędzona słonina, ogórek kiszony

KRÓLIK W KAPUŚCIE
32 zł
skok królika, zacierka, glaruzowana marchew w brandy, sos winno-porowy

DZIK W KAPUŚCIE
17 zł
bigos z dziczyzną, wędzona śliwka, morela, grzyby, chleb wiejski, masło

GOLONKO RAZ!
28 zł
golonka, kapusta z grochem, sos ze śliwką, chrzan, musztarda

STEKI ŚLĄSKIEJ PROHIBICJI
antrykot sezonowany 300 g 62 zł
antrykot sezonowany 500g 122 zł
rostbef sezonowany 200g 62 zł
stek z polędwicy 200g 72 zł
Dodatki: ziemniaki opiekane, sos, whisky, masło smakowe, grillowane warzywa

KACZKA I PIEROGI
23 zł
pierogi z pieczoną kaczką, wędzona śmietana, konfitura z żurawiny, swojskie skwarki

OBIAD U MAMY
160 zł
serwowany w każdą niedzielę
zestaw dla 2-4 osób

rosół
kaczka pieczona w całości, jabłko z żurawiną, knedle ze śliwką, kluski tarte, kapusta, mix sałat
kruche z jabłkami (duża forma)
kompot – karafla 1l
wino stołowe – karafka 0,5l

lub

rosół
rolady, kluski śląskie, modra kapusta, marchewka z pomarańczą,
kruche z jabłkami(duża forma)
kompot – karafka 1l
wino stołowe – karafka 0,5 l

Alkohole - koktajle

KOKTAJLE AUTORSKIE
na bazie alkoholi: 18 zł

ŚLĄSKA DAMA
Charakterna, pełna wdzięku, rozważna i dumna – to zalety tutejszych kobiet, które dostrzeże zarówno każdy mieszkaniec regionu, jak i każdy przyjezdny, który choć na chwilę postawi nogę na nikiszowieckim rynku. Drink, który powstał w wyniku naszej fascynacji mieszkankami Śląska jest rześki i odważny.
kwiatowy/orzeźwiający

TRZY RÓŻE
Mozaika smaków, promienie słońca przenikające delikatne płatki kwiatów, a jednocześnie oryginalny i wyrazisty charakter. Nasz musujący drink, podobnie jak trzy róże z Nikiszowca, nawiązuje do wstążki z ludowego stroju – jest delikatny i finezyjny.
musujący/ożywiający

ŚLĄSKA PROHIBICJA
Magiczne miejsce, które udało nam się wyczarować we wnętrzach przepięknej, zabytkowej kamienicy. Pełne przykuwających uwagę dodatków, dźwięków rodem z najlepszych klubów lat 2- XX wieku i aromatów pysznego, domowego jedzenia. Chcąc oddać ten charakter zmiksowaliśmy składniki, które sprawiły, że nasz sztandarowy koktajl oddziałuje na wszystkie zmysły.
złożony/odświeżający

NIKISZOWIEC
Zanurz się w klimacie dzielnicy robotniczych kamienic z licówki, gdzie wokół każdego okna zobaczysz czerwoną obramówkę, a jednocześnie nie znajdziesz dwóch jednakowych wejść do klatek schodowych. Nikiszowiec cechuje konsekwencja bryły i oryginalność zdobień.
mocny/wyrazisty

KOKTAJLE KLASYCZNE Z ERY PROHIBICJI
MARY PICKFORD 18 zł
Stworzony w 1920 roku w Hotelu Nacional De Cuba dla gwiazdy kina niemego Mary Mickford.
słodki/tropikalny/owocowy

BEE’S KNEES 18 zł
Tą nazwą stosowano w slangu prohibicyjnym dla określenia czegoś „najlepszego”.
zbalansowany/cytrysowy/miodowy

TWELVE MILE LIMIT 20 zł
Koktajl zawdzięcza swoją nazwę prohibicyjnemu prawu określającemu dokładną odległość jaką musiał utrzymywać cumowany statek z alkoholem na pokładzie.
mocny/owocowy/zbalansowany

THE LAST WORD 22 zł
Nietypowe połączenie składników dające w efekcie perfekcyjnie harmonijny drink uwodzący smakiem.
orzeźwiający/cytrusowy-ziołowy/zdradziecki

KOKTAJL BEZALKOHOLOWY
WINO-GRONO 15 zł
Dobra zabawa bez procentów. Zaskakujący koktajl na bazie wina bezalkoholowego.
zbalansowany/cytrusowy

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak działają oszuści - fałszywe SMS "od najbliższych"

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na katowice.naszemiasto.pl Nasze Miasto