Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Piec na Szewskiej - gratka dla amatorów włoskiej kuchni

Katarzyna Przyborowska
W lokalu przyciągają uwagę nie tylko efektownie podane potrawy, ale także włoski piec zbudowany z cegieł
W lokalu przyciągają uwagę nie tylko efektownie podane potrawy, ale także włoski piec zbudowany z cegieł fot. Katarzyna Przyborowska
Piec na Szewskiej to mowy lokal, który od niedawna działa naprzeciw wejścia do Ossolineum, oferuje między innymi pizzę na cienkim cieście w smakach charakterystycznych dla Italii

Typowa włoska pizza jest cienka, zawiera niewiele składników i nie ma w niej żółtego sera. Sprawia to, że każdy dodatek wyraźnie cieszy podniebienie. Taki pomysł na pizzerię miała trójka przyjaciół.

- Szukaliśmy takiego miejsca we Wrocławiu, w którym są typowe dania, przyrządzane według oryginalnych włoskichreceptur. Takie, które by nam smakowały - mówi Iwona Cieślińska, jedna z założycielek lokalu Piec na Szewskiej.

W NASZYM SERWISIE SPECJALNYM ZNAJDZIESZ INFORMACJE O NOWYCH LOKALACH WE WROCŁAWIU

Robert Pękała, kolejny współwłaściciel, przez 8 lat pracował we Włoszech, gdzie poznał tajniki tamtejszej sztuki kulinarnej. Gotowanie jest jego pasją, którą chce się dzielić z innymi i to robi. - Główną przesłanką, którą się kierujemy, to nasze smaki. Jeśli nam coś smakuje, dzielimy się tym z innymi. Bardzo ważny jest dla nas dobór składników.

Głównym elementem wystroju, a zarazem kunsztu kulinarnego, jest oryginalny włoski piec zbudowany z szamotowych cegieł. Dzięki jego konstrukcji pizza może być wypiekana bez formy.

W aranżacji wnętrza właściciele chcieli zachować klimat zwykłej, domowej kuchni, dlatego na stołach nie ma obrusów w kratkę. Włoskim akcentem jest za to muzyka. Można tam usłyszeć utwory takich wykonawców, jak Adriano Celentano czy Lucio Battisti. Zanim jakiś składnik trafi do pizzy, przechodzi niełatwą selekcję.

- Każdy dodatek jest bardzo ważny. Oliwka włoska nie smakuje tak jak hiszpańska. Niestety na polskim rynku dostępne są tylko te ostatnie - mówi Iwona Cieślińska. Najważniejszym składnikiem pizzy jest semulina. Jest to mąka zrobiona z pszenicy Durum. Dzięki temu ciasto na pizzę ma zupełnie inną strukturę i włoski charakter. Znaczna większość produktów sprowadzana jest z Italii: oliwa z oliwek Extra Virgin, ser mozarella, parmezan w płatkach, sal siccia, czyli salami i prosciutto cotto - gotowana szynka. Przychodzący do lokalu weganie mogą tu zjeść danie przygotowane z przyniesionych przez siebie składników np. tofu.

W menu Pieca na Szewskiej znajdziemy między innymi 20 pomysłów na pizzę, risotto i dania mięsne. Ciekawym daniem jest pizza Marinara, w której nie ma żadnego sera. Jest ona nietypowa ponieważ ma swoją historię, a mianowicie była ona pierwszą pizzą, jaka powstała we Włoszech. Należała do po-traw jedzonych przez ludzi ubogich. Swą nazwę zawdzięcza marynarzom, których była przysmakiem. Inną propozycją w jadłospisie jest focaccia. Chrupiący, cienki placek, serwowany zamiast pieczywa. Można go zjeść samego lub w zestawie z sałatką.
Podstawą gorącej Italii są makarony. Nie mogłoby ich zabraknąć także w Piecu na Szewskiej. Podobnie jak pizza, makarony zrobione są z semuliny.

- Tylko taki makaron da się ugotować al dente - zdradza Magdalena Pękala, współwłaścicielka lokalu. - Wszystkie dania przygotowywane są na bieżąco, od podstaw. Wyjątkiem jest tylko sos ragu, który gotuje się aż 5 godzin. Na deser klasyczne tiramisu. Według receptury Roberta Pękały, nie zawiera amaretto, co czyni je bardziej śmietankowym. Popić je można włoską kawą Saquella Oro.

Propozycja pizzy z nutellą jest dla Polaków dużym zaskoczeniem. Jest to zwykły placek, którego używa się jako bazę pod każdą inną pizzę, pieczony tylko z cukrem i następnie smarowany nutellą po wyciągnięciu z pieca.

Mimo że składniki pochodzą z importu, nie wpływa to w żadnym stopniu na koszt smakołyków w Piecu na Szewskiej. Najtańszą pizzę zjemy za 12 zł (Marinara). Za najbardziej bogatą (Królewska) zapłacimy 18 zł. Każda z nich ma rozmiar 31 cm. Focaccia kosztuje 10 zł, a kawa 4 zł. W ofercie znajdziemy też danie dnia, w cenie 12 zł. Codziennie jest to coś innego. Natomiast w każdy weekend, szef kuchni wymyśla jakieś danie spoza standardowej oferty.

Lokal czynny jest od wtorku do czwartku w godzinach 12.00-21.00, w piątek 12.00--22.00, w sobotę 13.00-22.00, w niedzielę 13.00-21.00. W poniedziałki Piec na Szewskiej jest nieczynny.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Krokusy w Tatrach. W tym roku bardzo szybko

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na wroclaw.naszemiasto.pl Nasze Miasto