Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Nowym Sączu

Redakcja
To jest naprawdę zdrowa żywność… - zapewnia Aneta Hejmej, specjalista ds. marketingu Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Nowym Sączu.

Co to znaczy „zdrowa żywność”?– Zdrowa żywność to taka, która jest produkowana z naturalnych surowców pochodzących z ekologicznych gospodarstw rolnych, posiadających stosowny certyfikat. By go uzyskać – co nie jest też takie łatwe – należy spełnić określone warunki. W naszym przypadku dotyczy to hodowców krów: stado musi być określonej wielkości, hodowla musi spełniać wymogi narzucone przez lekarza weterynarii, gospodarstwo musi być wzorcowo prowadzone.

Dużo jest takich gospodarstw w Małopolsce?– My współpracujemy z kilkoma, bowiem nie wszyscy hodowcy mogą spełniać obowiązujące zasady. Wybieramy więc tych najlepszych, posiadających właśnie stosowne certyfikaty, zależy nam bowiem przede wszystkim na zachowaniu jakości naszych wyrobów na najwyższym poziomie. Mleko kupujemy od hodowców prowadzących małe i średnie gospodarstwa, gdzie chów bydła odbywa się według prostej naturalnej metody. Nasi dostawcy karmią krowy naturalną paszą pochodzącą z czystych ekologicznie terenów, nie stosują nawozów sztucznych i syntetycznych środków ochrony roślin, hormonów wzrostu zwierząt i genetycznie modyfikowanej karmy. Tylko taki dobry surowiec gwarantuje więc, że na rynek trafiają produkty o wysokiej wartości odżywczej i niepowtarzalnych walorach smakowych. Konsumenci są coraz bardziej wyedukowani, coraz bardziej świadomi tego, co kupują i za ile, często gotowi są zapłacić więcej, by mieć wyrób wysokiej klasy. Dla nas szczególnie liczy się więc jakość, a nie ilość i cena.

Wielu producentów tak mówi, by zareklamować towar i sprzedać go z korzyścią dla siebie…
– To normalne, wszyscy chcą zyskać: producent, sprzedawca, konsument… Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Nowym Sączu przyjęła jednak określoną strategię jakości po to, by budować zaufanie klientów, którzy kupują produkty, kierując się właśnie ich jakością, wartością odżywczą, bezpieczeństwem. Nasze wyroby są naprawdę zdrowe i ekologiczne, i nie jest to wcale tani chwyt reklamowy. Do mleka i jego przetworów nie dodajemy barwników, środków zapachowych, konserwantów, a produkcja odbywa się według zasad najnowszych technologii, potwierdzonych Certyfikatem Produktów Ekologicznych i zgodnych z normami HACCP, ISO-22000, ISO 14001.

Widać więc, że Sądecczyzna to dobre miejsce do rozwoju gospodarstw i produkcji ekologicznej…
– Tak, żywność z tych terenów jest naprawdę dobra i zdrowa. Oby było jej jak najwięcej.

Rozmawiała Elżbieta Cegła

www.osm.mnet.pl

od 12 lat
Wideo

Gazeta Lubuska. Winiarze liczą straty po przymrozkach.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na krakow.naszemiasto.pl Nasze Miasto