Warto zapoznać się z najważniejszymi zasadami żywienia dzięki, którym unikniemy przybrania na wadze. Dietetyk, Katarzyna Mikołajewicz, ekspert serwisu Pastylka.pl przygotowała poradnik z cennymi wskazówkami, który nam w tym pomoże!
Oto garść przydatnych rad, których powinniśmy przestrzegać w świąteczne dni
Należy zachować codzienny rytm posiłków. W dalszym ciągu obowiązuje nas 5 posiłków w ciągu dnia (I śniadanie, II śniadanie, obiad, podwieczorek, kolacja).
W dzień Wigilii, przed kolacją najlepiej zjeść wcześniej 4 lekkie posiłki.
W dzień świąteczny, przed planowanym obiadem należy spożyć uprzednio lekkie I i II śniadanie. Dzięki temu unikniemy nadmiernie obfitej kolacji.
Kolację powinniśmy skończyć co najmniej 3 godziny przed pójściem spać. Szczególnie w Wigilię powinniśmy jeść niewiele, by w ciągu następnego dnia zrównoważyć kaloryczność pozostałych, podobnych objętościowo i kalorycznie posiłków.
Jeśli mamy ochotę zjeść więcej niż zwykle, jedzmy większą porcję na śniadanie. W ciągu dnia mamy szybszą przemianę materii, możemy szybciej spalić dostarczone kalorie.
Posiłek należy spożywać powoli, delektując się każdym jego kęsem. W ten sposób spożyjemy mniejszą porcję, zdążymy odczuć sytość.
Danie należy nakładać na mały talerz - będziemy mieć wrażenie, że zjadamy większą porcję.
Nie zapominajmy o piciu wody. Polecam wypić szklankę wody 15 minut przed świątecznym posiłkiem. Dzięki temu wypełnimy pusty żołądek.
Wstańmy od stołu z uczuciem niedosytu.
Ograniczmy się do jednej lampki czerwonego wina.
Jak "odchudzić" świąteczne dania?
W Wigilię przyrządźmy karpia w galarecie.
Wybierajmy chude ryby: pstrąga, dorsza, solę. Pieczmy je w piekarniku bądź przyrządzajmy je na parze.
Zamiast śledzia w oleju serwujmy go w occie winnym, zamiast śledzia w śmietanie połączmy go z sosem jogurtowym.
Pierogi przyrządzajmy z mąki razowej. Wskazane jest wyłącznie gotowanie bez odsmażania. Lepiąc pierogi używajmy jak najmniejszej ilości ciasta. Twórzmy pierogi z cienkich placków/ kółek. Do farszu polecam dodać kminek, który wspomoże pracę naszego układu trawiennego.
Przyrządzajmy bigos bez dodatku tłuszczu/zasmażki, tylko i wyłącznie z kapusty surowej, gotowanej z dodatkiem grzybów.
Przyrządzajmy barszcz czerwony z wywaru warzywnego, nie zabielajmy go śmietaną. Jedzmy bez uszek.
Blachę do pieczenia zamiast smarowania masłem wykładajmy papierem do pieczenia.
Starajmy się, by na stole pojawiło się jak najwięcej surówek z dodatkiem niewielkiej ilości oliwy z oliwek. Wystrzegajmy się sałatek z dodatkiem majonezu.
Przygotowujmy półmiski z prostymi warzywnymi przekąskami np. ogórek kiszony, pomidor pokrojony w ćwiartki, surowa marchewka w słupki, papryka i świeży ogórek w paski. Takie rozwiązanie skutecznie zapełni nasz żołądek.
Dodatkowo dla urozmaicenia i poprawy smaku możemy serwować warzywa z dipem na bazie jogurtu z dodatkiem czosnku/ chrzanu i z dodatkiem przypraw ziołowych.
Zamiast słodyczy postawmy na stole półmisek z owocami i orzechami. Jest to świetna alternatywa.
Moje Miasto Szczecin www.mmszczecin.pl on Facebook
Wybory samorządowe 2024 - II tura
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?