W wyniku tłoczenia wyciska się sok z owoców, a następnie pasteryzuje. Soki wytwarzane bez dodatków chemicznych są najlepiej przyswajalne. Zawartość składników odżywczych pozostaje w nim taka jak w prawdziwych owocach. Nie rozcieńcza się ich wodą. Dzięki temu sok ten zachowuje mętny wygląd i smak owoców, gdyż produkuje się go bez cukru, sztucznych barwników, mąki ziemniaczanej i bez kwasów spożywczych. Żywność ma lepszy smak, ma większą wartośc odżywczą niż zwyczajna o przedłużonej przydatności do spożycia. W przetwórstwie nie używa się dodatków i substancji wspomagających, czyli barwników, hormonów, emulgatorów, stabilizatorów, konserwantów, przeciwutleniaczy, substancji powlekających, ani środków przyspieszających produkcje, z których wiele powoduje choroby (np. alergie i odmiany raka) lub obniża naturalna odporność organizmu.
Oznakowanie żywności ekologicznej
ywność taka posiada oznakowanie – informację, że spełnia zasady rozporządzenia Rady EWG 2092/91 w sprawie produkcji ekologicznej produktów rolnych oraz znakowania ich i środków spożywczych. Hodowla zwierząt w rolnictwie ekologicznym odpowiada potrzebom gatunku i dba się w niej o różnorodność w przyrodzie oraz bogactwo krajobrazu. Jednak sformułowanie „zdrowa żywność” nie poparte certyfikatem, to tylko hasło reklamowe zachęcające do wyboru konkretnej marki.
Jak znaleźć produkt ekologiczny?
Do stosowania na opakowaniu przedrostka „bio” i ”eko” upoważnia tylko oficjalny certyfikat ekologiczny. Na etykiecie takiego produktu umieszcza się nazwę z kodem jednostki certyfikującej, której podlega producent, wraz z informacją: „Rolnictwo ekologiczne – System kontroli WE” wypisaną w tym samym języku, co cała etykieta. Towary dostępne w Polsce posiadają nazwy następujących jednostek certyfikujących upoważnionych do kontroli żywności przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi:
AGRO BIO TEST; BioCert Małopolska; BIOEKSPERT; COBICO; EKOGWARANCJA PTRE;
Jednostka Certyfikacji Produkcji Ekologicznej „PNG”; - PCBC – Polskie Centrum Badań i Certyfikacji.
Dodatkową informacją może być to, że produkty rolnictwa ekologicznego nie zawierają: pestycydów, nawozów syntetycznych, hormonów wzrostu, antybiotyków. Certyfikowana żywnośc nie jest modyfikowana genetycznie ( ang.: GMO - Genetically Modified Organism)
Gdzie kupować?
Oferta krakowskich sklepów ze „zdrową żywnością” czy też „naturalną”, w większości obejmuje towary dostępne w zwykłych sklepach spożywczych, czasem reklamowane jako pochodzące z 'czystych ekologicznie terenów' czy z gospodarstw zintegrowanych, co jest oszustwem. Dlatego należy zwracać uwagę na wymienione wcześniej oznaczenia, chyba że chcemy kupować pseudo ekologiczne produkty.
Kalendarz siewu kwiatów
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?