Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Caracas Latin Flavours. Wenezuelskie przysmaki w Warszawie. Zobaczcie, czym są arepas, quesillo i parchita

Ewelina Wójcik
Próbowaliście kiedyś wenezuelskiej kuchni? Królową posiłków jest tam arepa. To tania, prosta w wykonaniu, spłaszczona forma, która przygotowana jest z mąki kukurydzianej i zastępuje chleb. W restauracjach podaje się ją jako dodatek, natomiast w każdym prawie domu na śniadanie czy kolację. Mamy dobrą wiadomość - arepy spróbujecie nie tylko w Wenezueli, ale też w Warszawie, w niedawno otwartym lokalu na Ursynowie. Szczegóły w artykule poniżej.
Próbowaliście kiedyś wenezuelskiej kuchni? Królową posiłków jest tam arepa. To tania, prosta w wykonaniu, spłaszczona forma, która przygotowana jest z mąki kukurydzianej i zastępuje chleb. W restauracjach podaje się ją jako dodatek, natomiast w każdym prawie domu na śniadanie czy kolację. Mamy dobrą wiadomość - arepy spróbujecie nie tylko w Wenezueli, ale też w Warszawie, w niedawno otwartym lokalu na Ursynowie. Szczegóły w artykule poniżej. pixabay.com / zdjęcie ilustracyjne
Próbowaliście kiedyś wenezuelskiej kuchni? Królową posiłków jest tam arepa. To tania, prosta w wykonaniu, spłaszczona forma, która przygotowana jest z mąki kukurydzianej i zastępuje chleb. W restauracjach podaje się ją jako dodatek, natomiast w każdym prawie domu na śniadanie czy kolację. Mamy dobrą wiadomość - arepy spróbujecie nie tylko w Wenezueli, ale też w Warszawie, w niedawno otwartym lokalu - Caracas Latin Flavours - na Ursynowie. Szczegóły w artykule poniżej.

Caracas Latin Flavours to otwarty niedawno bar na Ursynowie, który zaprasza na tradycyjne potrawy kuchni wenezuelskiej. Specjalizuje się w kanapkach arepas. To rodzaj bułek, które są przygotowywane ze specjalnej, białej mąki kukurydzianej (harina de maiz) formowanej w okrągły placek. Po usmażeniu na grillu, placek jest wypełniany nadzieniem.

W Caracas Latin Flavours można zjeść arepy z różnymi dodatkami, takimi jak szarpana wołowina, kurczak, grillowana wołowina, wenezuelska sałatka z kurczaka i awokado, sos Guasacaca (z awokado) czy sadzone jajko. Nie brakuje również opcji dla osób, które są na diecie roślinnej. Specjalnie dla nich w menu znajduje się wersja wegańska z grillowanymi warzywami, ciecierzycą, czarną fasolą, grillowanym platanem i kolendrą. Arepas są również świetną opcją dla osób z nietolerancją glutenu lub tych, które go ograniczają, gdyż to bułki bezglutenowe.

W lokalu, poza kanapkami, dostaniecie też inne smaki z Ameryki Południowej, takie jak frytki z juki (nazywanej też maniokowym korzeniem, to tradycyjny dodatek do potraw) czy desery torta tres leches i quesillo (wenezuelski flan).

A gdy upał mocno da Wam popalić, zawsze możecie ugasić pragnienie sokiem z marakui - Parchita.

Lokal prowadzi para, która poznała się podczas latynoskich tańców – Polka Kasia i Wenezuelczyk Juan Carlos urodzony w Caracas (stąd pomysł na nazwę). Knajpa znajduje się na Ursynowie, na ul. Kłobuckiej 8b, lok. U7.


emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Krokusy w Tatrach. W tym roku bardzo szybko

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na warszawa.naszemiasto.pl Nasze Miasto