Jak głosi jedna z legend, wynalezienie boskiego herbacianego napoju przypisywane jest mnichowi Bodhidharmie, który postanowił przez siedem lat medytować bez snu. Ostatniego dnia ogarnęło go jednak zmęczenie, zły na opadające powieki oderwał je i rzucił na ziemię, a w miejscu gdzie spadły natychmiast wyrósł krzew herbaciany. Mędrzec zerwał kilka liści i zaczął je żuć, dzięki czemu odzyskał siły. Skoro za nami pierwszy dzień kalendarzowej jesieni pora na porządną gorącą herbatę dodającą energii.
Na dobry początek kilka zasad, o których zapominamy celebrując jedynie i doceniając niesłusznie tylko czarną kawę na pobudzenie. Po pierwsze różnica między dobrą a tanią herbatą w torebkach jest jak między tanimi parówkami a dobrą kiełbasą - dlatego polecam kupować tę liściastą, by widzieć faktycznie kawałki roślin, z których robiony jest napar. Po drugie filozofia parzenia sprowadza się do trzech podstawowych zasad: dobre proporcje liści na filiżankę czy czajnik (polecam czytać instrukcję parzenia lub pytać w herbaciarni), dobra i świeża woda oraz odpowiednia temperatura parzenia (im bardziej fermentowana herbata tym większa ilość stopni - od 70-80^(o) dla zielonej po ponad 90^(o) dla całkowicie fermentowanych liści).
Jednak chyba największym atutem herbaty jest jest smakowa różnorodność - Chińczycy wyróżniają podstawowe sześć rodzajów w zależności od stopnia fermentacji i koloru naparu, z których następnie każdy obejmuje setki gatunków (zielone, białe, żółte, czerwone, turkusowe - często w Polsce mylone z czerwonymi i czarne). Tylko od Waszej fantazji i nastroju zależy, czy gorący napój będziecie pić bez dodatków czy połączycie go z malinami, kardamonem lub aromatycznymi plastrami z grejpfrutów.
AUTORKA JEST RECENZENTKĄ KULINARNĄ ORAZ AUTORKĄ BLOGA OSTRYGA (WWW.OSLISLO.PL)
Krokusy w Tatrach. W tym roku bardzo szybko
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?